Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ...


Γιατί προκαλούνται τα ατυχήματα
Τα ατυχήματα είναι πάρα πολύ συχνά στα παιδιά κάτω των 15 χρόνων. Το 80% των παιδικών ατυχημάτων αφορά παιδιά ηλικλίας κάτω των 5 χρόνων. Με τον όρο "ατυχήματα" αναφερόμαστε σε καταστάσεις που δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν και συνήθως είναι αναπότρεπτες και μπορούν να βλάψουν την υγεία του παιδιού μας. Αυτό όμως στα παιδικά ατυχήματα δεν ισχύει πάντα, γιατί εμφανίζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που όταν οι γονείς τα πάρουν υπόψη τους και λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μπορούν να τα αποτρέψουν σε ένα μεγάλο ποσοστό. ΟΙ παράγοντες που συμβάλουν στο να προκληθεί ένα ατύχημα είναι : 1) το παιδί (φύλο, ιδιοσυγκρασία), 2) το αντικείμενο που το προκαλεί και 3) το περιβάλλον που συμβαίνει.

Τα ατυχήματα είναι συχνότερα στα αγόρια (2:1) και σε παιδιά που εμφανίζουν υπερκινητικότητα, είναι πολύ δραστήρια και ασυνήθιστα περίεργα. Σε ηλικία κάτω των 2 χρόνων τα παιδιά θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο που τα περιβάλλει χωρίς να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και μη κατανοώντας τις απαγορεύσεις των γονιών τους.Τους τραβάνε την προσοχή και το ενδιαφέρον πράγματα που χρησιμοποιούν συνήθως οι γονείς και αυτά που έχουν έντονα χρώματα. Επειδή ο κόσμος που γνωρίζουν μέχρι τον πρώτο χρόνο είναι η τροφή και βασικά το γάλα που το πίνουν από το στήθος ή το μπιμπερό, οτιδήποτε πέφτει στα χέρια τους καταλήγει στο στόμα τους, για να δουν αν τρώγεται ή τι σύσταση έχει, μαλακό, σκληρό, γευστκό, πικρό, γλυκό, ζεστό, κρύο. Επίσης στην ηλικία αυτή πιάνουν οτιδήποτε χωρίς να γνωρίζουν ότι μπορούν να καούν ή να κοπούν και τους αρέσει να ανοίγουν ντουλάπια και συρτάρια για να ανακαλύψουν τι κρύβεται μέσα τους.

Μετά την ηλικία των 2 χρόνων αποκτούν καλύτερες κινητικές δεξιότητες, τρέχουν, σκαρφαλώνουν, πηδάνε, ανεβαίνουν και κατεβαίνουν σκάλες. Πολύ συχνά μιμούνται τους γονείς τους, προσπαθούν να πιουν καφέ, να ανάψουν τον αναπτήρα, να κόψουν με το μαχαίρι ή το ψαλίδι, να καπνίσουν, να πάρουν φάρμακα. Επίσης συχνά τους αρέσει να κρύβονται σε ντουλάπες, παλιά ψυγεία. Προσπαθούν να φουσκώσουν μπαλόνια, να βάζουν σακκούλες στο κεφάλι και αντικείμενα σε πρίζες. Η σκέψη των παιδιών πάνω από τα 2 χρόνια χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς "μαγική". Συμπεριφέρονται δηλαδή σαν οι σκέψεις τους και οι επιθυμίες τους είναι εκείνες που καθορίζουν και το αποτέλεσμα. Πετάει πέτρες στο φίλο του διασκεδάζοντας ή θεωρώντας το αστείο, χωρίς να μπορεί να καταλάβει ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και καθόλου διασκεδαστικό για το άλλο παιδάκι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να εφαρμόζουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι κανόνες ασφαλείας και να συμβουλεύουμε συνεχώς τα παιδιά μας όταν ενεργούν επικίνδυνα. Σίγουρα χρειάζεται πολύ υπομονή και να επαναλαμβάνουμε πολλές φορές τα ίδια και τα ίδια μέχρι να μπορέσουν να μάθουν και να θυμούνται τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν όταν οι γονείς είναι σε ένταση και δεν μπορούν να είναι σε επαρκή και συνεχή επιτήρηση. Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που σχετίζονται άμεσα με ατυχήματα, όπως είναι η κούραση και η πείνα, η εγκυμοσύνη, η ένταση ανάμεσα στους γονείς, οι αλλαγές στα πρόσωπα που φροντίζουν τα παιδιά και οι ξαφνικές αλλαγές στο περιβάλλον που ζουν π.χ. μετακόμιση, διακοπές.


Ποια είναι τα συνηθέστερα ατυχήματα και που οφείλονται

Τα συχνότερα ατυχήματα στα παιδιά είναι οι τραυματισμοί, τα εγκαύματα, οι δηλητηριάσεις, ο πνιγμός και η ηλεκτροπληξία. Οι τραυματισμοί συνήθως οφείλονται σε πτώσεις, κοψίματα από αιχμηρά αντικείμενα (μαχαίρια, ψαλίδια, τζάμια, κρύσταλα) ή κακώσεις από επικίνδυνα και ετοιμόροπα έπιπλα (παπουτσοθήκες, τηλεοράσεις). Συνήθως οι τραυματισμοί είναι επιπόλαιοι και ακίνδυνοι. Μερικές φορές όμως προκαλούν μόνιμες αναπηρίες ή θέτουν σε κίνδυνο και τη ζωή. Πιο επικίνδυνες είναι οι κακώσεις στο κεφάλι που αν και συνήθως δεν χρειάζονται αντιμετώπιση, χρειάζονται όμως σίγουρα παρακολούθηση της γενικής κατάστασης του παιδιού, δηλαδή αν έχει νωθρότητα, υπνηλία, ανορεξία, ευερεθιστότητα, εμέτους οπότε χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο.


Τα εγκαύματα είναι αρκετά συχνά και προκαλούνται από αναμένες εστίες στην κουζίνα, ζεστό φούρνο, από πτώση μαγειρικού σκεύους με ζεστό νερό ή λάδι. Σπάνια εγκαύματα συμβαίνουν από καυτό νερό στο μπάνιο και μερικές φορές από τον καθημερινό μας καφέ. Εγκαύματα μπορούν να προκληθούν επίσης από θερμαντικά σώματα, κεριά, αναπτήρες, τζάκι. Τα εγκαύματα είναι επικίνδυνα όταν αφορούν πολύ μεγάλη έκταση του σώματος όπως και όταν αφορούν τα μάτια, τα γεννητικά όργανα και τα χέρια. Μεγάλη σημασία έχει και ο βαθμός του εγκαύματος αν δηλαδή είναι μεγαλύτερα του 1ου βαθμού (απλός ερεθισμός).

Πατέρας και γιος. Μια ιδιαίτερη σχέση...


Συνέχεια ακούς να γίνεται λόγος για το μητρικό φίλτρο, το ένστικτο της μητέρας. Μάνα είναι μόνο μία, σύμφωνοι. Όμως οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως και ο πατέρας είναι μοναδικός! Τι σημαίνει αυτό... Ο εγκέφαλος των ανδρών που μόλις έχουν γίνει μπαμπάδες αντιδρά και να «συμπεριφέρεται» παρόμοια με αυτόν των γυναικών. Σύμφωνα με νέα έρευνα οι διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο μιας γυναίκας και ενδυναμώνουν το δεσμό μεταξύ μητέρας και βρέφους εμφανίζονται και στον ανδρικό εγκέφαλο, δηλαδή μεταξύ πατέρα και βρέφους.

Μητέρα γεννιέσαι...πατέρας εκπαιδεύεσαι!
Η ψυχολόγος Νατάσσα Πατεράκη εξηγεί πως “η μητέρα έχει έμφυτο το ‘μητρικό’ φίλτρο ενώ ο πατέρας αντιλαμβάνεται τί του συμβαίνει, καθώς και το ρόλο του, μετά τη γέννηση του παιδιού και κατά τη διάρκεια της ανατροφής του”. Πιο απλά ένας άνδρας μαθαίνει να είναι μπαμπάς.

Πατέρας και γιος. Μια σχέση, πολλά στάδια!
Η σχέση μεταξύ πατέρα και γιου είναι ιδιαίτερη, ενώ παρατηρείται πιο έντονα σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής των δύο. Ιδιαίτερα σήμερα που ο μπαμπάς έχει πιο ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών, η συμβολή του είναι καθοριστική ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για αγόρι.

Από την ηλικία των τριών και μετάΣτη νηπιακή ηλικία, που αρχίζει από τα τρία και φτάνει μέχρι τα έξι χρόνια, η επίδραση του πατέρα στην αγωγή του παιδιού γίνεται πιο άμεση. Το παιδί συνειδητοποιεί ότι εκτός από την μητέρα υπάρχει και το πρόσωπο του πατέρα στη ζωή του και παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Για το παιδί της ηλικίας αυτής, ο πατέρας είναι ο σύνδεσμος με τον έξω κόσμο, ο φορέας δύναμης και εξουσίας, το κυρίαρχο ανδρικό πρότυπο. Στην ηλικία αυτή, το παιδί ερευνά το σώμα του κι αρχίζει να ενδιαφέρεται για την σεξουαλικότητά του. Ο πατέρας γίνεται και σεξουαλικό πρότυπο για το αγόρι και είναι το πρόσωπο αναφοράς στο οποίο θα στραφεί όταν νιώσει ότι οι απαντήσεις της μητέρας του δεν είναι αρκετές. Το αγόρι της ηλικίας αυτής έχει ως ίνδαλμα τον πατέρα, ταυτόχρονα όμως τον μισεί και τον ζηλεύει και θέλει να πάρει τη θέση του, μιας και θεωρεί ότι παίρνει την μητέρα του από κοντά του.

Όταν το “οιδιπόδειο” σπάει!Σύνήθως τα μικρά αγόρια αισθάνονται πιο οικεία με κάποια γυναικεία φιγούρα. “Τα μικρά αγόρια αντιμετωπίζουν τον μπαμπά τους αρχικά ανταγωνιστικά, καθώς θεωρούν ότι η αγάπη της μητέρας ανήκει μόνο σε αυτά και ο πατέρας είναι αυτός που τη διεκδικεί, δε θέλουν λοιπόν να τη μοιράζονται με κανέναν” εξηγεί η Νατάσσα Πατεράκη.

Όσο τα αγόρια μεγαλώνουν, ο μπαμπάς παίζει κεντρικό ρόλο στη ζωή τους. “Οι πατεράδες παίζουν πιο ενεργό ρόλο στη ζωή τους με το να παίζουν παιχνίδια (περισσότερο σωματικά απ΄ ότι λεκτικά), δίνουν περισσότερη σημασία στην αγωγή των αγοριών, όσον αφορά σε κανόνες συμπεριφοράς, ηθικούς κώδικες, συμπεριφορές προς το άλλο φύλο αλλά και να επιβραβεύουν ή να τιμωρούν με λιγότερη συχνότητα αλλά μεγαλύτερη ένταση”.

Ο πατέρας με τη γενικότερη συμπεριφορά του αλλά και ειδικότερα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει και προσεγγίζει το γιο του, συμβάλλει στην πνευματική ανάπτυξή του και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, καθώς ο γιος μιμείται τις κινήσεις, τον τρόπο που μιλάει και αντιδρά, ακόμα και το χιούμορ του. Τον θεωρεί ‘ήρωά’ του, ικανό να κάνει τα πάντα και όταν μεγαλώσει θέλει να του μοιάσει.

Οι συγκρούσεις της εφηβείας
Στην περίοδο της εφηβείας τα πράγματα συνήθως δυσκολεύουν για τους πατεράδες αλλά και για τους γιούς, καθώς οι έφηβοι υιοθετούν μια κριτική στάση και αμφισβητούν τους γονείς, που μέχρι πρότινως θαύμαζαν. Ο αντιδραστικός γιος και ο υπερπροστατευτικός πατέρας συγκρούονται συχνά, καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να υπερασπιστεί τη θέση της. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι σχέσεις μεταξύ τους είναι πιο ομαλές, απλά αυτό συνήθως συμβαίνει όταν πλέον ο γιος μπει στη φάση της ενηλικίωσης.