Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Έγινα μητέρα....

Έγινα μητέρα στις 14/12/2009 μετά από 14 ώρες τοκετού και στο τέλος καισαρική τομή! Γέννησα ένα υγιέστατο αγοράκι 2960γρ. και 51 εκ. Μοιραστείτε την εμπειρία σας...

Ξερατε οτι τα μωρά κλαίνε με προφορά?


Τα έμβρυα μιμούνται τη μαμά τους στο μόνο που μπορούν: το κλάμα
Μπορεί στα αυτιά μας, το κλάμα κάθε νεογέννητου να ακούγεται το ίδιο, ωστόσο δεν είναι έτσι: Τα μωρά μιμούνται τη γλώσσα της μαμάς τους ακόμα και πριν από τη γέννησή τους.
Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν τη γλώσσα της μαμάς τους, πολύ πριν ξεστομίσουν το πρώτο "μπα", "μα" ή "κα". Διεθνής ομάδα ερευνητών μελετώντας το κλάμα 60 νεογέννητων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν να μιλούν και να διαμορφώνουν το κλάμα τους ήδη από τη μήτρα της μαμάς τους.

Κάτι θέλω...Δεν είμαι γκρινιάρης!!!!


Όλα τα νεογέννητα μωρά κλαίνε. Πολλές φορές. Γιατί έτσι είναι... Ακόμη και εντελώς υγιή νεογέννητα κλαίνε μεταξύ μιας και τριών ωρών ημερησίως. Μιας και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από μόνα τους, τα μωρά στηρίζονται σε άλλους για τροφή, ζεστασιά, και άνεση: τα χρειάζονται όλα εξίσου. Τα κλάμα είναι ένας τρόπος για να εκφράσει κάποια από αυτές τις ανάγκες. Σαν νέο γονέας, μπορεί στην αρχή να σας είναι δύσκολο να καταλάβετε τι σας λέει το μωρό σας: πεινάει, κρυώνει, διψάει, βαριέται, θέλει αγκαλίτσα;
Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφίσετε ένα μωρό που κλαίει. Δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικά σε όλα τα μωρά, για αυτό πρέπει να μάθετε να γνωρίζετε το μωρό σας και την ιδιαίτερη προσωπικότητά του για να ανακαλύψετε τι του ταιριάζει καλύτερα...

Ύπνος!


Σε καμία άλλη φάση της ζωής του ο άνθρωπος δεν αναπτύσσεται με την ίδια ταχύτητα, όπως κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Αυτό φυσικά επηρεάζει και το πρόγραμμα του ύπνου το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς.
Όσον αφορά στο ιδανικό περιβάλλον ύπνου για ένα μωρό μια σημαντική παράμετρος είναι και η θερμοκρασία του δωματίου. Πρέπει λοιπόν αρχικά να φροντίζετε ώστε να αποτρέψετε την υπερθέρμανση του μωρού σας όταν κοιμάται.
Τα μωρά κοιμούνται περισσότερες ώρες συγκριτικά με τους ενηλίκους και είναι πιο ευαίσθητα σε βλαβερές ουσίες. Είναι λοιπόν εξίσου σημαντικό να αποφεύγετε τις βλαβερές ουσίες στο χώρο όπου κοιμάται το παιδί, καθώς και να ελέγχετε εάν κάποιο αντικείμενο μπορεί να το τραυματίσει.

Το Βρεφικό Κρεββάτι!!!!


Όταν επιλέγετε μια βρεφική κούνια για το μωρό, το πρώτο που πρέπει να προσέξετε, είναι το να είναι κατασκευαστικά ασφαλές.
Το κρεβάτι δεν θα πρέπει να έχει προεξοχές, αιχμηρές ή μυτερές άκρες και κενά, απ' όπου μπορεί να κρέμονται κορδόνια, κορδέλες ή ειδικές πιπίλες δεμένες σε αλυσιδάκια. Ελέγξτε ότι όλες οι βίδες και οι πίροι έχουν στερεωθεί καλά.
Για να αποφύγετε ατυχήματα, μην κρεμάτε παιχνίδια πάνω από το βρεφικό κρεβάτι με κορδόνια ή σχοινιά. Τα κάγκελα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 4,5 εκ. το ένα από το άλλο, με μέγιστη μεταξύ τους απόσταση τα 7,5 εκ. Οι διαστάσεις αυτές αποτρέπουν τον κίνδυνο να σφηνώσει ή να γλιστρήσει το μωρό ανάμεσα από τα κάγκελα.
Ένα κρεβάτι με πηχάκια είναι προτιμότερο από ένα κρεβάτι με ενιαίες ξύλινες σανίδες γιατί συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη ανακύκλωση του αέρα. Τα πηχάκια πρέπει να είναι σταθερά. Η απόσταση ανάμεσα στα πηχάκια δεν θα πρέπει να επιτρέπει το πέρασμα των ποδιών του παιδιού όταν εκείνο στέκεται όρθιο ή χοροπηδάει.
Όσον αφορά στα πηχάκια με δυνατότητα προσαρμογής ύψους, η απόσταση μεταξύ της βάσης του κρεβατιού και της επάνω ακρής στα κάγκελα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 εκ., ώστε το μωρό να μην μπορεί να πηδήσει τα κάγκελα, όταν τα πηχάκια έχουν ρυθμιστεί στο μέγιστο ύψος.
Όταν τα πηχάκια έχουν ρυθμιστεί στη χαμηλότερη θέση, αυτή η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 εκ., ώστε να μην μπορεί αργότερα το παιδάκι να σκαρφαλώσει.
Το φινίρισμα στα κάγκελα θα πρέπει να διαθέτει προστασία φθοράς από δαγκώματα και να έχει ελεγχθεί για τυχόν παρουσία βλαβερών ουσιών. (Τα παιδιά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.)

Ξέρατε ότι...

Ξέρατε ότι η συχνότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας στα παιδιά είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στους ενήλικες; Οι τροφικές αλλεργίες μάλιστα αποτελλούν το πιό συχνό πρόβλημα της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας! Τα πιό συχνά αλλεργιογόνα είναι το γάλα αγελάδος, το αυγό, το φυστίκι, το ψάρι, η σόγια, το σιτάρι και τα οστρακοειδή!!!!!

Παχουλά μωρά=Χοντροί Ενήλικες;

Θεωρείτε την εικόνα ενός αφράτου μωρού με δίπλες στα μπράτσα και κυτταρίτιδα στα μπουτάκια χαριτωμένη; Κι όμως επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι η παχυσαρκία πρέπει να καταπολεμάτε πριν την ηλικία των δύο ετών!!! Είναι ένα σημείο καμπής που προδιαγράφει το εάν ένας ενήλικας θα γίνει παχύσαρκος ή όχι. Έτσι τα μωράκια που έχουν φυσιολογικό βάρος σε αυτή την ηλικία, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν περιττά κιλά αργότερα στην ενήλικη ζωή τους...Μεταξύ μας εγώ διαφωνώ...χαχαχαχαχαχα