Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Εμβόλιο MMR....!!!!

Το τριπλό εμβόλιο MMR είναι ένα συνδυασμένο εμβόλιο εναντίον της ιλαράς, της ερυθράς και των μαγουλάδων. Το εμβόλιο χορηγείται συστηματικά στα παιδιά, συνήθως στην ηλικία των 18 μηνών, για την πρόληψη των σοβαρών αυτών μολυσματικών ασθενειών.
Κατά τα τελευταία 4 χρόνια υπήρξε μεγάλη ανησυχία διεθνώς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, μεταξύ των γονιών αλλά και μεταξύ των γιατρών για την ασφάλεια του εμβολίου αυτού.
Συγκεκριμένα μια μελέτη από τη Βρετανία είχε δείξει ότι το τριπλό αυτό εμβόλιο ήταν η αιτία πρόκλησης αυτισμού και εντερικών παθήσεων σε 12 παιδιά.
Το πρόβλημα είχε πάρει τέτοια έκταση που γονείς αρνούνταν να αφήσουν τα παιδιά τους να εμβολιασθούν. Θεωρήθηκε τότε ότι το πρόβλημα προκαλείτο από το εμβόλιο για την ιλαρά που περιεχόταν μέσα στο τριπλό εμβόλιο.
Η ιλαρά είναι μια πολύ μεταδοτική μολυσματική ασθένεια η οποία όμως μπορεί να προληφθεί αποτελεσματικά με εμβολιασμό.
Σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό της ιλαράς ένα άτομο που δεν έχει εμβολιασθεί κινδυνεύει να πάθει πνευμονία, εγκεφαλική βλάβη, εκφυλισμό των πνευματικών ικανοτήτων. Η θνησιμότητα μπορεί να ανέλθει και μέχρι 6% των περιπτώσεων.
Η μόλυνση με τον ιό που προκαλεί μαγουλάδες, μπορεί να οδηγήσει σε ορχίτιδα, παγκρεατίτιδα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, κώφωση και συγγενείς ανωμαλίες σε έμβρυα.
Η συγγενής μόλυνση με τον ιό της ερυθράς μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά κώφωση, τύφλωση, καρδιακές ανωμαλίες, βλάβες στο συκώτι και τη σπλήνα. Μπορεί ακόμη να οδηγήσει στη γέννηση νεκρού εμβρύου.
Ο εμβολιασμός έχει λοιπόν τεράστια σημασία για την προστασία των πληθυσμών όχι μόνο από την ιλαρά αλλά και από τις άλλες δύο σημαντικές μεταδοτικές ασθένειες. Το τριπλό εμβόλιο έχει πλεονεκτήματα διότι προσφέρει ταυτόχρονα προστασία από την ερυθρά και τους μαγουλάδες.
Πρόσφατα συμπληρώθηκε η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε μέχρι σήμερα με στόχο να διευκρινίσει σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, κατά πόσο πράγματι το τριπλό εμβόλιο MMR μπορεί να προκαλέσει αυτισμό ή φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου στα παιδιά. 
Στην έρευνα εξετάστηκαν τα δεδομένα από 2.000 εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με το MMR και το μονό εμβόλιο εναντίον της ιλαράς.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του MMR και του αυτισμού στα παιδιά. Επίσης δεν βρήκαν συσχετισμό με φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου. Οι ερευνητές τονίζουν στην ανακοίνωση τους ότι το τριπλό εμβόλιο είναι ασφαλές για τα παιδιά και ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας από την ιλαρά, την ερυθρά και τους μαγουλάδες.
Το τριπλό εμβόλιο MMR, χρησιμοποιείται στα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1970 ενώ στην Βρετανία από το 1988.
Ο μαζικός εμβολιασμός των παιδιών που πρέπει να καλύπτει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 95% των παιδιών μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά μια επιδημία ιλαράς.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πειστικά δεδομένα που να δείχνουν ότι το τριπλό εμβόλιο MMR είναι υπεύθυνο για την πρόκληση αυτισμού στα παιδιά.
Τουναντίον είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζονται τα παιδιά με το εμβόλιο αυτό για να τους δίνεται αποτελεσματική προστασία εναντίον της ιλαράς, της ερυθράς και των μαγουλάδων. Παράλληλα οι μαζικοί εμβολιασμοί αποτρέπουν τον κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών από τις νόσους αυτές που μπορούν να έχουν άσχημες επιπτώσεις σε πληθυσμιακό επίπεδο.  

πηγή: internet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου