Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Μπαμπά μπαμπάααα!!!!


Για το μέλλοντα πατέρα η εγκυμοσύνη και η πατρότητα είναι περισσότερο πηγή χαράς και υπερηφάνειας και λιγότερο ανησυχίας, φόβων και προβληματισμών. Συνήθως, οι αντιδράσεις ενός πατέρα δε σχετίζονται τόσο πολύ με τις φάσεις της κύησης, αλλά κυρίως με τις επιπτώσεις που θα έχει η γέννηση του παιδιού στη δική του ταυτότητα.
Όταν ένας άντρας μαθαίνει ότι η γυναίκα του είναι έγκυος, κατακλύζεται από ένα πλήθος αντικρουόμενων συναισθημάτων, πολλά από τα οποία του προκαλούν έκπληξη. Καμιά φορά μάλιστα μπορεί να νιώσει ακόμη και... αποκλεισμένος. Παρόλο που το παιδί είναι επιθυμητό και ο πατέρας μοιράζεται τη χαρά με συγγενείς και φίλους, ενδέχεται να νιώσει παραμελημένος. Η έγκυος αποτελεί το αποκλειστικό κέντρο της προσοχής συγγενών και φίλων και η ίδια εστιάζει όλη την προσοχή, τη φροντίδα και την ενεργητικότητά της στο μωρό που περιμένει.
Όλοι ενδιαφέρονται και ανησυχούν γι’ αυτήν, όλοι ρωτάνε για την υγεία της, όλοι θέλουν να τη φροντίσουν και να τη στηρίξουν με κάθε τρόπο. Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν, ότι ανάλογη φροντίδα μπορεί να χρειάζεται και ο μελλοντικός πατέρας. Αντίθετα, όλοι περιμένουν από αυτόν να φροντίζει τη σύντροφό του βάζοντας τις δικές του ανάγκες σε δεύτερη μοίρα.
Η εγκυμοσύνη και ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο παιδί, αναγκάζει τον πατέρα να αποδεχθεί τη μετάβαση από μια απόλυτη δυαδική σχέση σε μια τριαδική σχέση. Η μετάβαση αυτή αφυπνίζει αισθήματα εκτοπισμού από έναν τρίτο, τα οποία όλοι βιώνουν στην παιδική ηλικία (αντιμέτωποι με τη σχέση μεταξύ των γονιών ή όταν ένα νέο αδερφάκι γεννιέται). Ταυτόχρονα, το αίσθημα του αποκλεισμού μπλέκεται και με το πολύ έντονο συναίσθημα ευθύνης. Ο μελλοντικός πατέρας νιώθει υπεύθυνος για την εγκυμοσύνη της γυναίκας του και αγχώνεται, όταν τη βλέπει να παρουσιάζει άσχημα συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να ερμηνεύσει ως δικό του σφάλμα.
Γι αυτό λοιπόν θα έπρεπε να δείχνουμε κατανόηση και για τις δικές του ανυσηχίες και προβληματισμούς και να μην τον περιθωριοποιούμε!
Μην ξεχνάμε πως είναι ο άνθρωπος ο οποίος συνέβαλε στο να ζήσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία που λέγεται μητρότητα!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου