Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Η καλή ανατροφή... από το νήπιο φαίνεται


Το ταμπεραμέντο του παιδιού δείκτης για μελλοντικά προβλήματα συμπεριφοράς

H σχέση των γονιών με το μωρό τους κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του, όπως και το ταμπεραμέντο του ίδιου του παιδιού, μπορούν να αποτελέσουν έναν αξιόπιστο δείκτη πρόβλεψης για πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε σχεδόν 1.900 παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως τα 13 τους χρόνια, διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες πρόσφεραν άφθονα πνευματικά ερεθίσματα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους –διαβάζοντας, μιλώντας ή πηγαίνοντας τα βόλτα εκτός σπιτιού- είχαν μικρότερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν μεγαλώνοντας σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς.

Ταυτόχρονα η πιθανότητα μελλοντικού προβλήματος συμπεριφοράς φάνηκε, σε ορισμένες μετρήσεις, να έχει σχέση με το ταμπεραμέντο του παιδιού κατά τη διάρκεια της νηπιακής του ηλικίας, όπως π.χ. το πόσο ιδιότροπο ήταν ή αν σε γενικές γραμμές ήταν ευτυχισμένο ή είχε ευχάριστη διάθεση.

Μαθαίνοντας τρόπους

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι και τα δύο, δηλαδή η στάση των γονιών και το ταμπεραμέντο του νηπίου, ήταν ισχυροί προάγγελοι για τη μελλοντική του συμπεριφορά, αναφέρουν οι επιστήμονες στο συμπέρασμά τους στην επιθεώρηση Journal of Abnormal Child Psychology.

Επίσης, στα αποτελέσματα εντοπίστηκαν τα ενδεχόμενα οφέλη της εκπαίδευσης των νέων γονιών, ώστε να τους δοθούν οι δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους σωστά, λέει ο επικεφαλής της μελέτης Dr Benjamin B. Lahey από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

«Μπορούμε να κάνουμε την υπόθεση ότι η στάση των γονιών κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του νηπίου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων συμπεριφοράς» σημειώνουν οι ερευνητές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.863 αμερικανόπουλα και οι μητέρες τους. Οταν τα παιδιά ήταν νήπια, οι ερευνητές επισκέφθηκαν το σπίτι τους και παρατηρούσαν τις ενέργειες των μητέρων τους σε ό,τι αφορούσε την ανατροφή τους. Επίσης, οι μητέρες έδωσαν μια συνέντευξη μιλώντας για το τυπικό ταμπεραμέντο των μωρών τους.

Συνολικά, η ομάδα του Lahey βρήκε ότι τα ιδιότροπα και με απρόβλεπτες αντιδράσεις νήπια -όπως, για παράδειγμα, εκείνα που πεινούσαν ή κουράζονταν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας- είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν αργότερα, στην παιδική τους ηλικία, προβλήματα συμπεριφοράς. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα ψέματα, η βιαιότητα απέναντι σε συνομήλικούς τους, η συμμετοχή σε καβγάδες, η ανυπακοή απέναντι στους γονείς τους.

Αντίθετα, τα παιδιά που στη νηπιακή τους ηλικία ήταν λιγότερο ιδιότροπα και είχαν προβλέψιμη διάθεση κινδύνευαν λιγότερο να εμφανίσουν αργότερα προβλήματα συμπεριφοράς, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Αφθονα ερεθίσματα

Παρόμοιος χαμηλός κίνδυνος διαπιστώθηκε και μεταξύ των παιδιών, των οποίων οι μητέρες πρόσφεραν άφθονα διανοητικά ερεθίσματα στη νηπιακή ηλικία, όπως, για παράδειγμα, διαβάζοντάς τους, μιλώντας τους ή πηγαίνοντας μαζί τους βόλτα εκτός σπιτιού. Αυτή η ανατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να αποτελεί έναν καλό δείκτη για το πόσο στοργικοί γονείς είμαστε. Η ενθάρρυνση και η συμμετοχή σε δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας διευκολύνει επίσης τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, κάτι που βοηθά τα παιδιά να έρθουν ευκολότερα σε επικοινωνία και να κοινωνικοποιηθούν.

Όσο για το ταμπεραμέντο των νηπίων και τη συμπεριφορά τους αργότερα, είναι γνωστό ότι και τα δύο ως ένα βαθμό καθορίζονται από τα γονίδια, επισήμανε ο δρ Lahey. Ωστόσο, έχουμε ακόμη να μάθουμε πολλά για τη σχέση του ταμπεραμέντου των νηπίων, τη στάση των γονιών και τα μελλοντικά προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά» κατέληξε ο επιστήμονας.


Πηγή:kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου