Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Παιδί και Καλοκαιρινός Ήλιος!!!!!!


Επειδή τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τους κινδύνους της υπεριώδoυς ακτινοβολίας UVR, χρειάζονται προστασία. Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, μια και βρίσκονται πιο πολλές ώρες στην ύπαιθρο, απ’ ότι οι ενήλικες, και μπορεί να καούν από τον ήλιο πιο γρήγορα. Και τούτο συμβαίνει, επειδή τα παιδιά έχουν πολύ λίγη μελανίνη, η οποία λειτουργεί ως προστατευτική «ομπρέλα» κατά του ήλιου, ώστε να μπορεί αποτελεσματικά να τα προστατεύσει. Ιδιαίτερα τα μώρα έως 6 μηνών δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο διότι τα μελανοκύτταρά τους δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, και συνεπώς δεν μπορούν να παράγουν μελανίνη ούτε με την βοήθεια αντηλιακού. Για αυτό, τα μωρά, ακόμα και εάν παραμένουν στην σκιά, μπορεί να καούν από τον ήλιο πάρα πολύ γρήγορα.


Είναι απαραίτητο λοιπόν να επιμένουμε στην προστασία των παιδιών από τον ήλιο. Όλα τα παιδιά χρειάζονται προστασία. Ειδικότερα όμως, τα πολύ μικρά παιδιά, όσα έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και εκείνα που έχουν κόκκινα ή ξανθά μαλλία. Η έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση δερματικού καρκίνου κατά την ενήλικη ζωή, ειδικότερα όσον αφορά το μελάνωμα. Σύμφωνα με Αυστραλιανές έρευνες, υπολογίζεται ότι το 50-80 % των βλαβών από τον ήλιο συμβαίνουν στην παιδική και εφηβική ηλικία, δηλαδή πριν την ηλικία των 18 ετών.

Θα πρέπει να τονίσουμε – κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου – ότι εάν είτε εμείς είτε τα παιδιά μας έχουμε υποστεί μέχρι και έξι ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική μας ηλικία, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος του δέρματος (μελάνωμα) αργότερα στην ενήλικη ζωή μας και ζωή τους. Το να αρχίσουμε από νωρίς να έχουμε μία σοφή αντηλιακή συμπεριφορά , την οποία θα ακολουθούμε συνεχώς, θα γίνει μία πραγματική υγιής συνήθεια – σαν μία ρουτίνα, όπως φορώντας τις ζώνες ασφαλείας κατά την οδήγηση, ή όπως πλένοντας τα δόντια μας!

Για να υπάρχει αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τον ήλιο, απαιτείται ένας συνδυασμός διαφόρων μέτρων προστασίας:
1. Αποφεύγουμε την «κάθετη» έκθεση στον ήλιο, δηλαδή μεταξύ 11πμ και 4μμ, το καλοκαίρι και σε (ημι)τροπιικά κλίματα. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι η σκιά της ομπρέλας δεν προστατεύει πλήρως, λόγω της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας από την άμμο.


2. Τα ρούχα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας : μπλουζάκι ανοιχτού χρώματος, ή ακόμα καλύτερα ειδικά αντηλιακά ρούχα με UV προστασία, καπέλο με γείσο ή τύπου λεγεωνάριου, καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.


3. Τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο τις «επικίνδυνες» ώρες. Εξηγήστε στα μεγαλύτερα παιδιά τους κινδύνους, αποτρέψτε τα από το πολύωρο παιχνίδι και μπάνιο τις επικίνδυνες ώρες, και μην τα αφήνετε στον ήλιο χωρίς αντηλιακά ρούχα και καπέλο με φαρδύ γείσο, ή τύπου λεγεωνάριου.


4. Ιδιαίτερα τα μώρα έως 6 μηνών δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο διότι τα μελανοκύτταρά τους δεν έχουν ωριμάσει ακόμα και συνεπώς δεν μπορούν να παράγουν μελανίνη ούτε με την βοήθεια αντηλιακού. Σε αυτά η χρήση αντηλιακών ρούχων είναι επιβεβλημένη.


5. Αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30 κάθε 2 ώρες, διότι το αντηλιακό φεύγει εξαιτίας του ιδρώτα από το δέρμα, όπως και ύστερα από τις βουτιές στην θάλασσα, και το σκούπισμα με την πετσέτα.


6. Αλλά αυτός ο δείκτης SPF μας προστατεύει μόνον από τις UVB, ενώ οι ακτίνες με μεγαλύτερα μήκη κύματος (UVA) είναι εξίσου επικίνδυνες. Ορισμένα αντηλιακά με ισοδύναμους δείκτες UVA - UVB μας προστατεύουν εξίσου από την UVA ακτινοβολία.

Ουσιαστικά, τα αντηλιακά ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στον ήλιο. Δηλαδή βοηθούν το δέρμα να μαυρίσει μέσω της δημιουργίας κοκκίων μελανίνης, που παράγονται από τα μελανοκύτταρα. Όμως προσοχή : Η χρήση αντηλιακών δεν πρέπει να μας ενθαρρύνει ώστε να καθόμαστε περισσότερο στον ήλιο. Συχνά ως γονείς, νομίζουμε ότι τα παιδιά μας είναι «ασφαλή» όταν χρησιμοποιούμε για αυτά ένα αντηλιακό «ολικής προστασίας». Η λανθασμένη αυτή έννοια της ασφάλειας, με επακόλουθο την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, εκμηδενίζει την προστατευτική δράση των αντηλιακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου