Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Μωράκι δύο μηνών


Το μωράκι σας είναι ήδη δύο μήνες σπίτι! Από εδώ και πέρα θα κερδίζει σχεδόν 1 κιλό τον μήνα. Θα παρατηρήσετε πιθανότατα ότι παραμένει ξύπνιο περισσότερες ώρες τώρα πια. Μερικά μωράκια σε αυτή την ηλικία μένουν σχεδόν 10 ώρες την ημέρα ξύπνια. Επίσης το μωρό σας δυναμώνει. Ένα μωρό 2 μηνών θα πρέπει να χαμογελάει στο άκουσμα της δικής μας φωνής και να αντιδρά σε ένα δυνατό θόρυβο με κάποιο τρόπο. Πιθανόν να μπορεί να κάνει κάποιους ήχους πέρα από το κλάμα του και μπρούμυτα ξαπλωμένο να ανασηκώνει το κεφάλι του στις 45°. Δεν μπορεί ακόμη να κρατήσει το κεφαλάκι του όρθιο, αλλά θα παρατηρήσετε πιθανότατα ότι το κρατάει για μερικά δευτερόλεπτα. Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν την ικανότητα να εστιάζουν σε αντικείμενα 17-20 cm/7-8 μακριά, και να τα παρακολουθούν καθώς τα μετακινείται από πλευρά σε πλευρά. Μπορεί επίσης να ρίχνει μια ματιά στο δικό του χέρι όταν το κάνετε αυτό. Να είσαστε ικανή να “ανταμείψετε” τα χέρια του, όπως το αποκαλούν οι ειδικοί ανάπτυξης, είναι το πρώτο στάδιο του επιτεύγματος του μωρού σας να φτάνει και να πιάνει αντικείμενα.
Αυτόν τον μήνα τα μωρά αρχίζουν να στηρίζουν το κεφάλι τους και να αποβάλουν την εμφάνιση νεογνού. Για παράδειγμα όταν το βάζετε μπρούμυτα, σηκώνει το κεφάλι του και κοιτάζει τριγύρω εξερευνώντας με τα μάτια τον χώρο, έστω και αν κρατάει το κεφαλάκι του όρθιο μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, τώρα πια το κεφαλάκι του μωρού σας δεν πέφτει χαλαρά μπροστά αλλά βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την σπονδυλική του στήλη, σε αντίθεση με τον πρώτο μήνα μετά την γέννηση του.
Μπορεί να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση για την ικανότητα σας να φροντίζετε το μωράκι τώρα πια, παρ’ όλου που πιθανότατα είσαστε πολύ κουρασμένη και εύχεστε να τελειώσουν επιτέλους τα νυχτερινά ταΐσματα. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο όταν κοιμάται το μωρό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιο φιλικό σας πρόσωπο θα φροντίζει το μεγαλύτερο σας παιδί. Το τάϊσμα, οι αλλαγές πάνας, και το μπάνιο έχουν έρθει σε δεύτερη μοίρα, αλλά ακόμη σας τρώνε μεγάλο μέρος της ημέρας. Μια θετική αλλαγή είναι ότι το μωρό σας φαίνεται να εκτιμάει την προσπάθεια σας και να την ανταμείβει με ανοιχτόκαρδα χαμόγελα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου