Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Χαρτογραφήθηκε στον εγκέφαλο το μητρικό ένστικτο!!!


Η ενστικτώδης ικανότητα των γυναικών να αναγνωρίζουν και να αντιδρούν στο γέλιο και το κλάμα των μωρών τους, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη αυτών των μωρών. Γι’ αυτό και οι ειδικοί θέλησαν να κατανοήσουν πως ο «μητρικός εγκέφαλος» φέρνει εις πέρας την συναισθηματική ανάπτυξη ενός βρέφους.
Οι επιστήμονες υπέβαλαν υγιείς μητέρες σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, την ώρα που τους πρόβαλαν βίντεο είτε με τα μωρά τους είτε με ξένα βρέφη τα οποία έκλαιγαν και γελούσαν. Τότε οι ειδικοί είδαν ότι κάθε φορά που οι μητέρες έβλεπαν τα βρέφη τους, ενεργοποιούνταν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού και του κέντρου συναισθημάτων του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με τη μητρική αγάπη και φροντίδα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι μία μητέρα αντιδρά πιο άμεσα στο κλάμα του μωρού απ’ ότι στο γέλιο του. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αυτού του είδους η γνώση είναι σημαντική για την κατανόηση της μητρικής συμπεριφοράς. Επίσης, ενδεχομένως να οδηγήσει σε θεραπείες σοβαρών παθήσεων που επηρεάζουν άμεσα τη σχέση μητέρας – βρέφους.

ΠΗΓΗ: BIOLOGICAL PSYCHIATRY (15th issue- FEBRUARY)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου