Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Κιλά εγκυμοσύνης....!!!!!


Αναμφισβήτητα, μια από τις πρώτες σκέψεις που κάνει μια γυναίκα όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη είναι τα κιλά που… την συνοδεύουν. Είτε το αποδεχτείτε όμως από νωρίς, είτε όχι, η αλήθεια είναι, πως η αύξηση του σωματικού βάρους είναι αναπόφευκτη. Άλλωστε από αυτό εξαρτάται και η υγιής ανάπτυξη του μωρού σας.

Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι να γνωρίζετε τα όρια που δεν πρέπει να ξεπεράσετε ώστε να μπορέσετε μετά τον τοκετό να επανέλθετε αλλά και να προστατέψετε το μωρό σας από κινδύνους που πολλές φορές επιφέρει η μεγάλη αύξηση του βάρους.

Ο «οδηγός»
Εκείνο που πρέπει αρχικά να γνωρίζετε είναι πως δεν ισχύει ο ίδιος κανόνας για όλες. Οι παράγοντες ποικίλλουν ανάλογα με την κάθε γυναίκα και σύμφωνα με το βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη (φυσιολογικό, αυξημένο, ελλειπές κ.λ.π.) καθώς επίσης και με την κατάσταση της υγείας σας και τις ανάγκες του μωρού. Αυτό, ο μόνος κατάλληλος για να το προσδιορίσει είναι ο γυναικολόγος σας.

Ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς στις περισσότερες των περιπτώσεων ο οδηγός αύξησης βάρους έχει ως εξής:


Αύξηση κατά την εγκυμοσύνη:
ελλιπής 14-20 κιλά
φυσιολογική 12-17 κιλά
αυξημένη 7-12 κιλά
υπερβολική Έως 7,5 κιλά


Βέβαια για τις περιπτώσεις που πρόκειται για εγκυμοσύνη διδύμων, τριδύμων κ.λ.π. τα όρια διαφοροποιούνται και σε γενικές γραμμές αντιστοιχούν σε μια αύξηση 17-22 κιλών.

Που… «πηγαίνει» το βάρος της εγκυμοσύνης;
Αν υποθέσουμε ότι το μωρό ζυγίζει από 3- 4 κιλά και το αφαιρέσουμε από το σύνολο του σωματικού βάρους που προστέθηκε κατά την εγκυμοσύνη, συχνά γεννάτια η απορία του γιατί επιβαρυνόμαστε με πολλά επιπλέον.

Ας το δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά:

• Μωρό: 3-4 κιλά
• Αύξηση στήθους: 0,5-1,5 κιλό
• Αύξηση μήτρας: 1 κιλό
• Πλακούντας: περίπου 1 κιλό
• Αμνιακό υγρό: περίπου 1 κιλό
• Υγρά: 1-1,5 κιλά
• Αύξηση όγκου αίματος: 1,5-2 κιλά
• Αύξηση λίπους: 3-4 κιλά

Η έξυπνη κίνηση
Φροντίστε από τον πρώτο καιρό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας ώστε να σας υποδείξει το κατάλληλο βάρος. Επιπλέον, ζητήστε του να σας ελέγχει αυστηρά σε κάθε επίσκεψη. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε εξ αρχής την βοήθεια κάποιου διαιτολόγου ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που δεν θα σας στερήσει τις απαραίτητες βιταμίνες για εσάς και το μωρό σας αλλά και δεν θα σας επιβαρύνει με επιπλέον από το επιτρεπτό αύξηση βάρους.



Πηγή:myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου