Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ασφαλή παιχνίδια Vol1...

Λίγα πράγματα κάνουν ένα παιδί πιο ευτυχισμένο απ’ όσο το κάνει ένα καινούργιο παιχνίδι, μερικές φορές, όμως, μια φαινομενικά ακίνδυνη διασκέδαση μπορεί να καταλήξει σε σοβαρό τραυματισμό. Παρά το γεγονός ότι, χάρη στους αυστηρούς κρατικούς κανονισμούς και τις προσπάθειες των κατασκευαστών για έλεγχο των προϊόντων, τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι ασφαλή, χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο παθαίνουν ατυχήματα που σχετίζονται με τη χρήση παιχνιδιών. Γνωρίζοντας τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε παιχνίδια και εφαρμόζοντας μερικούς απλούς κανόνες ασφαλούς χρήσης, μπορείτε συχνά να προλάβετε κάποια προβλήματα πριν να δημιουργηθούν.

Πώς τραυματίζονται τα παιδιά

Παρ’ όλο που οι περισσότεροι τραυματισμοί που σχετίζονται με τα παιχνίδια είναι ασήμαντα κοψίματα, γδαρσίματα και μώλωπες, τα παιδιά μπορούν μερικές φορές να τραυματιστούν σοβαρά, ακόμη και να σκοτωθούν από τη χρήση επικίνδυνων παιχνιδιών ή την κακή χρήση απλών παιχνιδιών. Μερικές συνηθισμένες αιτίες τραυματισμού είναι:
  • Κακή ή λανθασμένη χρήση παιχνιδιών. Το να πετάνε τα παιδιά τα παιχνίδια, να πηδάνε επάνω τους ή να τα διαλύουν σε κομμάτια μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Όταν ένα παιχνίδι σπάει, μένουν μερικές φορές εκτεθειμένα κάποια αιχμηρά κομμάτια του, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Κάτι που φαίνεται απόλυτα αθώο, όπως μια κούκλα ή ένα αρκουδάκι, μπορεί να μετατραπεί από τη μια στιγμή στην άλλη σε πηγή κινδύνου, αν το παιδί τού αφαιρέσει ένα μάτι, ένα κουμπί ή αποκαλύψει μια αιχμηρή άκρη του.
  • Μικρά, λασκαρισμένα ή σπασμένα παιχνίδια και εξαρτήματα. Ένα μικρό παιχνίδι ή ένα μικρό εξάρτημα ενός παιχνιδιού μπορεί εύκολα να εισαχθεί στο αυτί, στη μύτη ή στο λαιμό ενός παιδιού. Τα παιδιά μπορούν να τραυματισθούν σοβαρά ή και να πεθάνουν ρουφώντας ή καταπίνοντας αντικείμενα όπως γυάλινους βόλους, μικρές μπάλες, εξαρτήματα παιχνιδιών ή μπαλόνια. Τα μικρά παιχνίδια και τα εξαρτήματα παιχνιδιών που προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας επίσης είναι υπεύθυνα για θανάτους λόγω πνιγμού βρεφών που μόλις ξεκινούσαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
  • Χαλαρά κορδόνια, σκοινιά, κορδέλες ή καλώδια. Αυτά τα αντικείμενα μπορούν εύκολα να τυλιχθούν γύρω από το λαιμό του παιδιού και να το πνίξουν. Τα αιωρούμενα αντικείμενα, όπως τα παιχνίδια που κρέμονται στις κούνιες των νηπίων, μπορεί να αποβούν μοιραία αν το παιδί μπερδευτεί στα σκοινιά που τα συγκρατούν. Τα ελεύθερα ή μακριά κορδόνια των ρούχων, όπως είναι τα κορδόνια στις κουκούλες, επίσης μπορούν να πνίξουν το παιδί στην περίπτωση που μπερδευτούν ή πιαστούν σε κάποια παιχνίδια, ενώ ακόμη και τα κορδόνια που είναι δεμένα στις πιπίλες θεωρούνται υπεύθυνα για πολλούς θανάτους από στραγγαλισμό στα μικρά παιδιά.
Όπλα-παιχνίδια. Πολλοί τραυματισμοί στα μάτια οφείλονται σε παιχνίδια που εκτοξεύουν πλαστικά ή άλλα αντικείμενα. Τα βέλη και οι μπαλίτσες που περιλαμβάνονται σε μερικά παιχνίδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν πνιγμό, ενώ ο πολύ δυνατός θόρυβος κάποιων παιχνιδιών-όπλων μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ακοή. Τα «καψούλια» αποτελούν πηγή κινδύνου για τα παιδιά όταν χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι ή σε απόσταση μικρότερη των 30 εκατοστών από τα αυτιά τους.
Παιχνίδια που ιππεύουν τα παιδιά και οχήματα-παιχνίδια. Μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί όχι μόνο από ενδεχόμενη πτώση των παιδιών, αλλά και όταν ανεβαίνουν πάνω τους ενώ βρίσκονται σε ένα δρόμο που έχει κίνηση, κοντά σε πισίνες ή στην παραλία.
Παιχνίδια για την παραλία και την πισίνα. Συνήθως τα παιχνίδια αυτά δεν έχουν εγγύηση για το αν επιπλέουν ή όχι, γι’ αυτό ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς συνεχή επίβλεψη κοντά σε μια πισίνα, μια λιμνούλα ή στην παραλία. Χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά για να πνιγεί ένα παιδί, ακόμη και σε πολύ ρηχό νερό.
Ηλεκτρικά παιχνίδια με πρίζες. Ακόμη και αν η ετικέτα γράφει ότι το παιχνίδι είναι ασφαλές, μπορεί να προκληθούν εγκαύματα και ηλεκτροπληξίες από φθαρμένα καλώδια, λανθασμένη ή παρατεταμένη χρήση του.
Σετ χημείας και άλλων χόμπι. Τα σετ αυτά μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, εκρήξεις ή δηλητηρίαση. Μπορεί να περιέχουν χημικά η κατάποση των οποίων προκαλεί δηλητηρίαση, αλλά και να πάρουν φωτιά ή να εκραγούν, προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα και τραυματισμό στα μάτια.
Συσκευασίες παιχνιδιών και άλλα κουτιά αποθήκευσης. Τα κουτιά των παιχνιδιών μπορούν να τρυπήσουν, να προκαλέσουν μώλωπες ή ακόμη και να σπάσουν μικρά δάχτυλα και χέρια αν το καπάκι τους κλείσει απότομα. Στην περίπτωση που ένα βαρύ καπάκι χωρίς υποστηρικτικό αρμό (μεντεσέ) ασφαλείας πέσει με δύναμη πάνω σε ένα μικρό παιδί που κοιτά το περιεχόμενο του κουτιού μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατό του. Ένας άλλος κίνδυνος που κρύβουν τα κουτιά των παιχνιδιών είναι αυτός της ασφυξίας, αν κάποιο παιδί παγιδευτεί μέσα, γι’ αυτό και οι ανοιχτές συσκευασίες χωρίς καπάκια είναι πιο ασφαλείς για τη φύλαξη των παιχνιδιών.
Παρ’ όλο που στα παιδιά μπορεί να αρέσει να παίζουν μόνα τους, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει επαρκής επίβλεψη. Τα μικρά παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο να διασκεδάσουν παρά να είναι ασφαλή. Επειδή, ωστόσο, το παιχνίδι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, η κατάλληλη επίβλεψη και η διδασκαλία του παιδιού για το πώς να παίζει με ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά θέματα. Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας χωρίς επίβλεψη.

Λίγα λόγια για τα... όπλα-παιχνίδια

Έχει αποδειχθεί ότι τα παιχνίδια που είναι αντίγραφα όπλων, ιδιαίτερα αυτά που εκτοξεύουν μικρές μπαλίτσες ή άλλα αντικείμενα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ή μοιραίο τραυματισμό των παιδιών. Επιπλέον, αρκετές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια θέτουν ερωτήματα για την επίδραση που έχει η χρήση παιχνιδιών που είναι αντίγραφα πυροβόλων όπλων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Το παιχνίδι με αντίγραφα όπλων μπορεί να αυξήσει την επιθετικότητα και τη βίαιη συμπεριφορά μερικών παιδιών, καθώς και να διευκολύνει τη σύγχυση ενός αληθινού όπλου με το παιχνίδι.

Συμβουλές για την αγορά παιχνιδιών

Χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες οδηγίες για να επιλέξετε τα κατάλληλα και ασφαλή παιχνίδια για το παιδί σας.
  • Διαβάστε την ετικέτα πριν αγοράσετε το παιχνίδι. Οι προειδοποιητικές ετικέτες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού, τις ηλικίες για τις οποίες είναι ασφαλές και για το αν απαιτείται η επίβλεψη ενός ενηλίκου. Δείξτε στο παιδί σας πώς πρέπει να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι.
  • Να σκέφτεστε γενναιόδωρα όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε παιχνίδια. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παιχνίδια και τα εξαρτήματά τους είναι μεγαλύτερα από το στόμα του παιδιού σας και αποφύγετε τα μικρού μεγέθους παιχνίδια που έχουν σχεδιασθεί για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού.
  • Αποφύγετε τα παιχνίδια που εκσφενδονίζουν μικρά αντικείμενα στον αέρα. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς των οφθαλμών ή πνιγμό.
  • Αποφύγετε τα παιχνίδια με δυνατό ή διαπεραστικό θόρυβο για να προστατεύσετε την ακοή του παιδιού σας. Δοκιμάστε το παιχνίδι στο κατάστημα, ελέγχοντας την ένταση του ήχου που βγάζει. Μην αγοράζετε παιχνίδια που μπορεί να είναι πολύ θορυβώδη για την ευαίσθητη ακοή του παιδιού σας.
  • Προσέξτε να είναι σταθερή η κατασκευή του παιχνιδιού. Όταν αγοράζετε ένα μαλακό ή ένα λούτρινο παιχνίδι, βεβαιωθείτε ότι τα μάτια, η μύτη και γενικά όλα τα μικρά τμήματά του δεν αφαιρούνται εύκολα, καθώς και ότι πλένεται στο πλυντήριο. Ελέγξτε τις ενώσεις και τις άκρες του παιχνιδιού και, αν έχει ελεύθερες κορδέλες και κορδόνια, αφαιρέστε τα, για να αποφύγετε τον κίνδυνο στραγγαλισμού. Αποφύγετε τα παιχνίδια που περιέχουν μικρές μπαλίτσες ή γέμιση που μπορεί να προκαλέσει πνιγμό ή ασφυξία αν το παιδί την καταπιεί.
  • Προσέξτε αν υπάρχουν αιχμηρά σημεία ή άκρες και αποφύγετε τα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από λεπτό πλαστικό ή γενικά υλικό που είναι εύκολο να σπάσει. Μην αγοράζετε μεταλλικά παιχνίδια για ένα μωρό ή νήπιο. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο και παίζει παιχνίδια με βελάκια ή βέλη, βεβαιωθείτε ότι οι άκρες τους είναι από μαλακό καουτσούκ ή εύκαμπτο πλαστικό και δεν αφαιρούνται.
  • Αποφύγετε τα τοξικά αντικείμενα και υλικά που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Αναζητήστε στα καταστήματα υλικά ζωγραφικής, χρώματα και μαρκαδόρους που γράφουν στην ετικέτα τους ότι δεν είναι τοξικά. Οι μικρές μπαταρίες που συνήθως υπάρχουν στα παιχνίδια όχι μόνο είναι τοξικές, αλλά μπορούν και να προκαλέσουν πνιγμό αν το παιδί τις καταπιεί.
  • Αποφύγετε τα σετ χημείας και άλλων χόμπυ για παιδιά μικρότερα των 12 ετών. Αν τα σετ αυτά προορίζονται για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά (12 έως 15 ετών), βεβαιωθείτε ότι η επίβλεψη είναι επαρκής και φροντίστε να τα αποθηκεύετε σε χώρο όπου δεν έχουν πρόσβαση μικρά παιδιά.
  • Τα ηλεκτρικά παιχνίδια θα πρέπει να έχουν την ένδειξη «UL Approved» ή «Εγκεκριμένα από την ΕΕ». Ελέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι είναι εγκεκριμένο.
  • Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε παιχνίδια για την κούνια του νηπίου. Τα κορδόνια που κρέμονται πάνω από την κούνια πρέπει να έχουν μικρό μήκος, καθώς, όταν το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει ή να στέκεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στραγγαλισμού. Βγάλτε τα παιχνίδια που κρέμονται πάνω από την κούνια όταν το παιδί αρχίσει να σηκώνεται στηριζόμενο στα χέρια και τα γόνατά του.
  • Επιλέξτε το κουτί αποθήκευσης των παιχνιδιών με προσοχή. Αναζητήστε ένα κιβώτιο με στρογγυλεμένες άκρες, που να μην είναι από τοξικό υλικό. Αν έχει καπάκι, βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερό, με στηρίγματα που ασφαλίζουν και γερές συνδέσεις. Θα πρέπει να μένει ανοιχτό και οι συνδέσεις δεν θα πρέπει να έχουν αιχμές που μπορεί να τρυπήσουν το παιδί. Το κουτί θα πρέπει επίσης να διαθέτει ανοίγματα εξαερισμού για την πρόληψη της ασφυξίας σε περίπτωση που παγιδευτεί το παιδί μέσα. Το καλύτερο βέβαια είναι να πάρετε ένα κουτί ή καλάθι χωρίς καπάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου