Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Εργαζόμενη μητέρα. 1000 κομμάτια!!!

Σήμερα η γυναίκα δεν αρκεί να εργάζεται μόνο στο σπίτι, πρέπει να έχει και μια δουλειά, ώστε να βοηθά στην κάλυψη των οικονομικών απαιτήσεων της οικογένειας. Οι περισσότερες γυναίκες σηκώνονται πρωί, πρωί για να ετοιμάσουν τα παιδιά για το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, αφιερώνουν λίγο πολύτιμο χρόνο στο σύζυγο και πηγαίνουν στη δουλειά. Το απόγευμα που επιστρέφουν κουρασμένες, ξεκινά ο ρόλος της μητέρας. Φαγητό, καθαριότητα, διάβασμα, απορίες, διαπαιδαγώγηση, επικοινωνία, παιχνίδια, μπάνιο και ύπνος των παιδιών..., είναι κάποια από αυτά που πρέπει να κάνουν για τα παιδιά τους οι κουρασμένες μητέρες μέχρι να κλείσει η μέρα.
Η αδυναμία να ανταποκριθεί μια εργαζόμενη μητέρα στις καθημερινές ανάγκες του παιδιού, το γεγονός ότι δεν μπορεί να του αφιερώνει αρκετό χρόνο και η δυσκολία να του βάλει όρια είναι οι βασικές ενοχές της εργαζόμενης γυναίκας, που από τότε που βγήκε από το σπίτι για να δουλέψει επιφορτίστηκε με έναν ακόμη δύσκολο ρόλο.
Η κατάσταση εντείνεται όταν αυτή η γυναίκα αντλεί πραγματική ικανοποίηση από τη δουλειά της, γιατί τότε νιώθει ότι εκείνη περνάει καλά, ενώ το παιδί της δυσκολεύεται χωρίς την ενεργή παρουσία της! Αντίθετα, όταν εργάζεται καθαρά για βιοποριστικούς λόγους, οι ενοχές εξαφανίζονται εξαιτίας της εκλογίκευσης. “Δεν γίνεται αλλιώς. Πρέπει να εργαστώ”, λέει στον εαυτό της κι αυτό, αν και οξύμωρο, την ηρεμεί σχετικά.
Όπως και να έχει πάντως το αποτέλεσμα είναι, ότι επιστρέφοντας στο σπίτι προσφέρει στα παιδιά όσα “κομμάτια” του εαυτού της απέμειναν από τη δουλειά. Τι μπορείτε να κάνετε, για να μην καταλήγετε νεκρές και εκνευρισμένες στο κρεβάτι σας στην προσπάθειά σας να ανταποκριθείτε, όσο γίνεται καλύτερα, στους πολλούς και διαφορετικούς σας ρόλους;

Βάλτε προτεραιότητες

Μην έχετε ενοχές επειδή δουλεύετε, δεν είναι κακό για τα παιδιά όταν η μητέρα εργάζεται. Τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από τη σχέση τους με τους γονείς τους, αλλά αυτό περιλαμβάνει το σύνολο της σχέσης. Το πώς είναι η σχέση με τους γονείς όταν αυτοί είναι παρόντες, ποιος και πώς τα φροντίζει όταν εκείνοι λείπουν, τι πρότυπα συμπεριφοράς προβάλλονται στο παιδί, πόσο το σέβονται στις επιλογές του και πόσο προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του, κ.ά., είναι πολύ σημαντικότεροι παράγοντες για την καλή ανατροφή του από το αν εργάζεστε ή όχι. Για την ομαλή ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού χρειάζεται ένα γενικότερο πλαίσιο αρμονικής οικογενειακής συμβίωσης.
  • Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αναπτύξετε κάποιες άμυνες, αποδεχόμενες πως κάνετε αυτό που θέλετε και αγαπάτε. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της στήριξης και συνεργασίας του συζύγου σας. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τα κάνει όλα μόνος του! Ο σύντροφός σας πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην ανατροφή των παιδιών, αλλά και να σας βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού.
  • Μην κάνετε το λάθος να θεωρείτε ότι εσείς είστε αυτές, που θα πρέπει να είναι πάντα παρούσες στο διάβασμα, στα μυστικά, στη διαπαιδαγώγηση, στη διασκέδαση ή στις αρρώστιες. Δώστε χώρο στον πατέρα και στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον (στους παππούδες, στις γιαγιάδες και το νονό ή τη νονά) και αφήστε τους να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση.
  • Η καθημερινή βοήθεια στη μελέτη και το διάβασμα του παιδιού αμέσως μετά τη δουλειά είναι αρκετά επίπονη υπόθεση. Μη μπαίνετε στη διαδικασία με πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες, γιατί πολλές φορές ξεκινώντας για το καλό του παιδιού το διάβασμα καταλήγει για το κακό του! Τι μπορείτε να κάνετε; Να περιορίσετε τον έλεγχο με αιφνιδιασμούς κάποιες φορές την εβδομάδα; Να έχετε κάποιον άλλο να βοηθά το παιδί; Να μην έχετε προσωπικές προσδοκίες, αλλά να ακολουθείτε το ρυθμό του παιδιού σας; Όλα αυτά και πολλά ακόμη, είναι προτιμότερα από το να τσακώνεστε καθημερινά.
  • Μην ξεσπάτε επάνω στα παιδιά, επειδή είστε εκνευρισμένη από τη δουλειά και προσπαθήστε να διαχειριστείτε την κούρασή σας. Από την άλλη, μην κάνετε στα παιδιά όλα τους τα χατίρια επειδή είστε κουρασμένες. Η φροντίδα, η αγκαλιά σας, αλλά και όλα όσα κάνετε παρέα, είναι αρκετά για να καταλάβουν ότι τ' αγαπάτε.
  • Κάντε παρέα με εργαζόμενες μητέρες, που έχουν παιδιά σε παρόμοια ηλικία με το δικό σας. Θα είστε εξαιρετικά χρήσιμες η μια στην άλλη. Προγραμματίστε με κάποια φίλη σας να φροντίζετε κάποια πράγματα εναλλάξ. Κάποια φορά θα πηγαίνετε εσείς τα παιδιά στο θέατρο, κάποια άλλη μέρα θα τα κρατήσει εκείνη στο σπίτι της να παίξουν.
  • Ο σωστός προγραμματισμός της κάθε μέρας είναι απαραίτητος, ώστε να ξέρετε περίπου τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Ιεραρχείστε τις ανάγκες σωστά, ώστε να δίνετε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάτι έκτακτο και χρειαστεί να αλλάξετε το πρόγραμμα.
  • Να κάνετε σωστό καταμερισμό του χρόνου, αλλά και της εργασίας. Καλό είναι να αναθέτετε ευθύνες στο σύντροφό σας, αλλά και στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να κάνουν δουλειές και ας μην τις κάνουν τέλεια, για να μάθουν να αναλαμβάνουν ευθύνες σιγά, σιγά -πάντα ανάλογα με την ηλικία τους. Έτσι, από μικρά θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και θα μάθουν να συμμετέχουν υπεύθυνα στην οικογενειακή ζωή. Η συμμετοχή δίνει χαρά στα παιδιά και η βοήθειά τους θα σας απαλλάξει από πολλές χρονοβόρες μικροδουλειές.
  • Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά απερίσπαστη. Ας μην κάνετε όλες τις δουλειές που δεν προλάβατε το πρωί, ενώ ταυτόχρονα μιλάτε στο τηλέφωνο και προσπαθείτε να διαβάσετε το παιδί! Μία ώρα ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας με το παιδί είναι προτιμότερη από ένα 24ωρο συνεχούς, αλλά “κενής”, παρουσίας στο σπίτι. Ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά σας είναι πιο σημαντικός από τις άλλες δουλειές, οι οποίες μπορούν να γίνουν κάποια άλλη στιγμή.
  • Ο “ποιοτικός χρόνος” είναι σημαντικός. Μην εγκαταλείπετε το παιδί μπροστά στην τηλεόραση, ενώ εσείς μιλάτε στο τηλέφωνο. Πηγαίνετε μαζί μια βόλτα, παίξτε, κάντε μαζί κάποιες δουλειές του σπιτιού. Μοιραστείτε δραστηριότητες, εμπειρίες και συναισθήματα. Μόνο έτσι θα επικοινωνήσετε καλύτερα μαζί του.
  • Η μαγική συνταγή για το καλό μεγάλωμα των παιδιών είναι η καλή σχέση μεταξύ των γονιών και η ήρεμη οικογενειακή ζωή. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ήρεμα σπιτικά, μεγαλώνουν πολύ καλύτερα από αυτά που ζουν με εντάσεις και καθημερινούς καυγάδες. Πάψτε, λοιπόν, να κατηγορείτε τον εαυτό σας και το σύντροφό σας για κάθε καθημερινό πρόβλημα που δημιουργείται. Όλα έχουν τη λύση τους, όταν υπάρχει ηρεμία και καλή θέληση.
Πηγή:Yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου